www.terjesvabo.no
Usedvanlig rolig i Zagreb sentrum

Zagrebs smertefulle gjenoppbygging

To måneder etter jordskjelvet vender Kroatias hovedstad langsomt tilbake til det normale; hvis det er mulig å si det i koronaens tid.

Etter et opphold i Norge er vi igjen tilbake i Zagreb og bybildet er langt roligere enn hva som er vanlig. Kroatia har gjennomført et strengt regime for å bekjempe covid-19 og har så langt lykkes bedre enn flere andre land. I dag er 2243 registret smittet, 99 døde. I Norge er tallene 8346 og 235. Det bor ca en million færre mennesker i Kroatia enn i Norge.

Byens kafeer og restauranter er igjen åpne, men det er langt fra det yrende livet som vi er vant til. Kroatene elsker å sitte på kafé, gjerne lenge. Praten går livlig og latteren sitter løst. Det er i det hele tatt en trygg og vennlig atmosfære, både i hovedstaden og i de mange perlene av byer langs kysten.

For to måneder siden

En vandring i Zagrebs sentrumsgater forteller forøvrig fortsatt sitt tydelige språk om hva som skjedde søndag 22. mars klokka 06:24: Et jordskjelv med styrke 5.3 rystet byen. Utrolig nok omkom «bare» en person, mens i underkant av 30 fikk til dels alvorlige skader.

Jordskjelvets sår er fortsatt å se

De materielle ødeleggelsene er imidlertid betydelige. 1000 bygninger er ubeboelige, 4500 må forsterkes før familier igjen kan flytte tilbake, mens hele 14500 hus kan man bo i, men er «delvis ødelagte.»

Det er statsminister Andrej Plenkovic som presenterer disse tallene, samtidig som han anslår at kostnadene ved gjenoppbyggingen kan komme opp i 13 milliarder euro.

Over 10 år

Det er forventet at gjenoppbyggingen av Zagreb vil ta over 10 år. Flere bygater er stengt for å gi plass til kraner og anleggsmaskiner. Byens katedral er prioritert, det ene tårnet måtte gi tapt.

Koronasmitten har gjort starten på arbeidet smertefull. I motsetning til Norge, har landet med alle sine idylliske øyer og vakre kyst ved Adriaterhavet, ikke økonomiske muskler til å møte krisen.

Kroatia har ikke noe oljefond som regjeringen bare kan forsyne seg av. Må si jeg gjerne vil høre myndighetene i Zagrebs reaksjon dersom de får vite at i Norge gir vi statlig økonomisk støtte til et tysk konsern som driver taxfree-butikkene på flyplassene.

Hver fjerde krone

I Kroatia er situasjonen den at hver fjerde krone tjenes av turistnæringen. Nå ligger næringen med brukket rygg og nedgangen i inntektene for april i år i forhold til i fjor er på over 99 prosent! Det er ikke til å undre seg over at presset på regjeringen er massivt for å åpne landets grenser slik at hoteller, hus og ikke minst seilbåtene igjen kan ta imot forventningsfulle turister.

Inntil videre lokkes det med enkelte prisreduksjoner for å lokke kroatene til å feriere i eget land. Prisnivået på hoteller og båtleie i sommermånedene har vært så høye at tilbudene har vært uoppnåelig for en middels kroatisk inntekt.

Nå kan drømmen om øyhopping ombord i en flott seilbåt bli realitet for den vanlige kroat – så noe positivt kommer det muligens ut av koronakrisen også.

Zagrebs katedral er prioritert i gjenoppbyggingen.

 

 

 

 

 

I media

Les mer om de siste aktivitetene til Terje Svabø:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

“Donald Trump’s presidency “is making the United States something worse than just feared or derided. It is becoming irrelevant.”

— Fareed Zakaria, kommentar i Washington Post

Terje Svabø

Gjennom sitt selskap Svabø Nyheter & Analyse bruker Svabø det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter.
Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål, finans og akselerasjonens tidsalder er blant de områder han gjerne modererer.

Han holder foredrag på norsk og engelsk om medier, politikk, Sentral-Europa, Balkan og Kina.

Svabø har årelangt virke som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.

Følg Terje Svabø