www.terjesvabo.no
(Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP)

Unge kvinner tar kontroll i Finland

Hun var én av favorittene og når er det klart: 34 år unge Sanna Marin er Finlands nye statsminister. Hun utkonkurrerte sin tre år eldre, mannlige kollega.

Det går fort i svingene i finsk politikk. Det var tirsdag i forrige uke at Antti Rinne varslet sin avgang da ett av de fem partiene i regjeringen ikke lenger hadde tillit til ham. (Se forrige blogg) Men det at Centern ville kaste den sosialdemokratiske statsministeren, førte ikke til at alle kortene måtte legges på nytt.

Det hele ble ordnet på et noe forunderlig vis: Den kastede statsministeren. altså Antti Rinne, ble bedt om å lede konsultasjonene for å peke ut en ny statsminister.

Alle de fem regjeringspartiene, Socialdemokraterne, Centern, Svenska Folkepartiet, De grønne og Vänsterpartiet sa ja til å fortsette samarbeidet.

En konsekvens av at Sanna Marin vant det interne oppgjøret i sosialdemokratiet, betyr at alle de fem partiene nå har kvinnelige ledere i regjeringhen. Det forventes at den nye statsministeren senere formelt også velges til leder av partiet.

Mellom 30 og 35 år

Svenska Folkepartiets leder er midt i 50- åra, mens hennes fire kvinnelige kolleger er mellom 32 og 35 år unge. Så det er vel unødvendig å skrive at en ny generasjon dyktige politikere nå tar kontroll over den utøvende politikken i vårt naboland.

Nei til NATO

Sanna Marin er en pådriver innen klimaspørsmål

(Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP)

og står hardt på Finlands ambisiøse mål om å nullutslipp i 2035, 15 år før EUs målsetting. Hun sies å stå lenger til venstre i partiet enn sin forgjenger og er motstander av finsk medlemskap i NATO; et spørsmål som de siste åra er blitt et tema på den politiske dagsordenen.

I den nå avgåtte regjeringen var hun transportminister.

 

 

 

 

I media

Les mer om de siste aktivitetene til Terje Svabø:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

“An open heart is an open mind.”

— Dalai Lama

Terje Svabø

Gjennom sitt selskap Svabø Nyheter & Analyse bruker Svabø det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter.
Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål, finans og akselerasjonens tidsalder er blant de områder han gjerne modererer.

Han holder foredrag på norsk og engelsk om medier, politikk, Sentral-Europa, Balkan og Kina.

Svabø har årelangt virke som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.

Følg Terje Svabø