www.svaboversto.no

Ungarns kamp mot europeisk mangfold

”Forent i mangfold,” er EUs budskap foran valget til Europaparlamentet i mai. Et viktig budskap, som Ungarns sterkt høyreorienterte regjering skitner til.

I alle EUs 27 land – Storbritannia på vei ut  – er valgkampen i gang. Over 700 medlemmer skal velges til parlamentet, deriblant 12 fra Ungarn. I Budapest har imidlertid denne valgkampen sitt helt forunderlige innhold. Budskapet har fått EU til å reagere kraftig og nå ser det ut som om også de kristelig demokratiske og konservative partiene i Europa har fått nok.

Viktor Orban

Før mer om innholdet i kampanjen, noen ord om Ungarns statsminister, Viktor Orban: Han har vært statsminister siden 2010 og var også regjeringssjef fra 1998 til 2002. Orban markerte seg etter Berlinmurens fall i november 1989 som en liberal konservativ politiker med tro på de demokratiske prinsippene. Han hyllet da blant andre Imre Nagy, helten fra opprøret i 1956, som ble henrettet av kommunistene i 1958.

Nå vender Orban ryggen til Imre Nagy og har sørget for at en statue av ham er fjernet fra sin fremtredende plass like ved parlamentet i Budapest. I stedet reises et monument som stod der under det nazi-infiserte og antisemittiske vanstyret under den andre verdenskrigen. Begrunnelsen er at myndighetene ønsker å bringe sentrum av hovedstaden mer tilbake til slik det så ut før krigen.

Kritikere mener at den reelle begrunnelsen er at Orban ikke ønsker å provosere Vladimir Putin. For i likhet med en rekke av Europas høyreorienterte politikere er respekten – beundringen   – av Putin stor. Denne logringen for Moskvas sterke mann fra høyresiden kan være vanskelig å forstå, men det er dype, historiske tradisjoner for et nært forhold mellom Moskva og land i Sentral-Europa. Ikke minst ser vi dette i Serbia.

Europas sivilisasjon trues

Londons intense kamp om Brexit skygger naturlig nok over valgkampen til Europaparlamentet, men i Ungarn vekker den oppsikt. Årsaken er budskapet på de plakatene som Orbans parti, Fidesz (Borgerforbundet) har hengt opp. For her er det en valgkampanje på gang som forteller at det står om intet mindre enn Europas sivilisasjon. Årsaken er at EU, ifølge Fidesz, skal ha en plan om å ødelegge den europeiske sivilisasjonen gjennom masseinnvandring av muslimer.

På plakatene ser vi bilder av presidenten i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker og George Soros, filantropen født i Budapest for 88 år siden. Han har skapt seg en enorm formue og har donert milliarder, blant annet til opprettelsen av Central European University i Budapest. I fjor stengte myndighetene universitet da de ser på Soros som en pest og plage som blander seg inn i Ungarns indre anliggender.

Såkalte pro-migrasjons planer

På plakatene står det å lese at Ungarns befolkning har rett til å få vite hvilke pro-migrasjons planer Brüssel har. Kampanjen har fått både EU og Europas konservative og kristelig demokratiske partier til å rase. Fidesz er nemlig medlem av sammenslutningen European People’s Party (EPP), den største partigruppen i Europaparlamentet.

Juncker selv kommer fra EPP og nå reagerer den tyske politikeren Manfred Weber kraftig på uthengingen av Juncker. Weber er EPP’s kandidat til å overta etter Juncker og sier at Fidesz sin kampanje skader og ødelegger søsterpartienes kampanje.

Fidesz kastes ut

Weber varsler at Fidesz vil bli kastet ut av EPP hvis ikke partiet gjenåpner Central European Univeristy og innstiller kampanjen. Høyre er også med i EPP og Erna Solberg stiller seg bak Webers krav. Beslutningen blir tatt 20. mars.

Hva svarer så Orban? Han kan forkynne at Juncker-kampanjen vil bli avsluttet som planlagt 15. mars, men da blir bildet av Juncker erstattet av Frans Timmermans. Begrunnelsen er at Timmermans, visepresident i EU-kommisjonen, i motsetning til Juncker, stiller til gjenvalg. Han er sosialdemokratenes spisskandidat.

Denne begrunnelsen vil det overraske stort om EPP godtar. Dermed går det mot utestegning av Fidesz. Årsaken er ikke alene valgkampanjen. Det hører i aller høyeste grad med at Orban har ført sitt parti i illiberal retning.  Han innskrenker domstolenes uavhengighet, svekker i betydelig grad medias frihet og angriper uavhengige organisasjoner, en av sivilsamfunnets grunnpilarer.

Tragisk

I bunn og grunn er hva som skjer i Ungarn, og spesielt med Orban, tragisk. Den unge, liberale politikeren fra 1989 bli stadig mer autoritær; en utvikling han dessverre deler med flere politikere i de nye demokratiene som før lå bak Jernteppet.

Talspersoner for det ytterliggående Frihetspartiet i Østerrike, understreker at det ”med åpne armer” ønsker Fidesz velkommen til samarbeid.

En slik utvikling er det absolutt siste Europa trenger og innebærer en betydelig svekking av EUs ønske om å være forent i et mangfold.


Onsdag kveld ble Fidesz, med 193 mot tre stemmer, suspendert fra EPP. På møtet deltok Høyres Michael Tetzschner. Til Aftenposten sier Tetzschner: «Resultatet er bra fordi det samlet hele EPP om en vanskelig sak.»

I alle fall er det bra at de konservative partiene i Europa endelig tar et oppgjør med Viktor Orban.

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Comment is free, facts are sacred»

— CP Scott, 1918
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger