www.terjesvabo.no

På tur med Rauls 1960-Mercedes

“Motoren går som en klokke!”  Raul smiler bredt der han han kjører meg nedover Havannas 23. gate. Grepet rundt rattet er fast, men styret minner mer om et skjelett og alle piler på Mercedes-dashbordet peker mot null. Men fram kom vi, Raul 60 kroner rikere og  jeg en opplevelse verdt mye mer.

Første døgn i Havanna byr både på overraskelser og bekreftelser. De gamle amerikanerne er dominerende i trafikken, men det er langt flere moderne biler enn hva jeg trodde. Mang en husfasade skriker etter total rehabilitering, men det er også en rekke bygninger som fremstår som om malermesteren virkelig har  fått betalt for jobben.

Jetlag er jo noe alle kjenner til som har prøvd en noe lengre flyreise over tidssoner.  Etter 11 timer i lufta fra Frankfurt til Havanna, var det ikke annet å vente enn at det ble en tidlig morgen. Så allerede før 06:00 var jeg ute og vandret i de fortsatt særs mørke gatene i mitt midlertidige nabolag Vedado. Smått med gatebelysning og lite folk. Cubanerne er nok flinkere til å forlenge kvelden enn å komme seg opp om morran. Men etterhvert våkner byen til liv, godt hjulpet av haner fra bakgårder og hageflekker.

Transportsystemet i Havanne er verdt en studie. Folk kaprer taxiene og de fylles opp; ikke slik at at en og en kjører i hver sin, noe som jo må sies å være særs fornuftig. Så morgenrushet starter, men det vil være feil å si at det er preget av stress. Det er noe tålmodig over det hele – og tålmodighet preger også de køene jeg ser som danner seg utenfor butikker, banker og offentlige kontorer..

I et supermarked la jeg merke til en veldig lang kø og nysgjerring gikk jeg inn for å finne ut hva folk køet for: Egg. Ikke vet jeg om egg er mangelvare i Havanna, men i alle fall var det egg man ønsket å sikre seg imorges. Jeg tok bilder av køen, men ble straks høflig og bestemt av en ansatt bedt om å legge kameraet til side. Det er vel ikke slike bilder myndighetene ønsker skal bli spredt, nå som Cuba har startet på en ny historisk epoke etter president Barack Obamas besøk tidligere denne uke.

I media

Les mer om de siste aktivitetene til Terje Svabø:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

Trump var «som en overvektig skilpadde som lå på ryggen og sprellet i den varme sola og forsto at hans tid var over».

— CNNs Anderson Cooper etter D. Trumps tale natt til 6.11. (norsk tid)

Terje Svabø

Gjennom sitt selskap Svabø Nyheter & Analyse bruker Svabø det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter.
Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål, finans og akselerasjonens tidsalder er blant de områder han gjerne modererer.

Han holder foredrag på norsk og engelsk om medier, politikk, Sentral-Europa, Balkan og Kina.

Svabø har årelangt virke som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.

Følg Terje Svabø