www.terjesvabo.no

LIU XIAOBO 1955 -2017

Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død. Han døde i fangenskap, dømt fordi han fredelig arbeidet for demokratiske rettigheter. Hans fengselsstraff ble dødsstraff. Et diktatur kan vise sitt sanne ansikt på flere måter. Det kinesiske kommunistpartiet har valgt sin.

I Kina er det forbudt å betvile og/eller utfordre Kommunistpartiets enerett til å styre landet. Kina er en ettpartistat hvor staten og Partiet går opp i en uhellig enhet. Xi Jinping er ikke bare president, men også partisjef. All makt er samlet på en hånd. Bare det å stille spørsmål ved om dette kan være en korrekt styreform, er forbudt i Kina. Liu Xiaobo gjorde det og betalte med sitt liv.

Kina bærer ansvaret for at Liu døde i fangenskap; ja regimet må påta seg ansvaret for at han ikke fikk tidligere medisinsk behandling. Fredsprisvinnerens dødsfall er tragisk.

Liu Xiaobo er den andre fredsprisvinneren som dør i fangenskap uten å ha mottatt prisen. Den første var fredsaktivisten Carl von Ossietzky. Hitler nektet ham å reise til Oslo for å bli hedret. Nå har historien gjentatt seg.

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene til Terje Svabø:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«Don’t follow leaders, watch the parkin’ meters…»

— Bob Dylan

Terje Svabø

Gjennom sitt selskap Svabø Nyheter & Analyse bruker Svabø det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter.
Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål, finans og akselerasjonens tidsalder er blant de områder han gjerne modererer.

Han holder foredrag på norsk og engelsk om medier, politikk, Sentral-Europa, Balkan og Kina.

Svabø har årelangt virke som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.

Følg Terje Svabø

Siste artikler