www.svaboversto.no

Europas nye mur

Ved rester av Muren i Berlin, ved Potsdamer Platz, skal håndverkere i dag rigge et beskjedent julemarked. Det åpner i morgen. For jul blir det jo unektelig også i år; men den skal feires bak koronaens murer: Mellom land, byer og mennesker. 

Denne bloggen ble skrevet sist fredag. Idag besøkte jeg julemarkedet. Da så det slik ut:

I tre dager fikk vårt lokale julemarked holde åpent. Vil det igjen åpne 1. desember?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I går var det et yrende liv på julemarkedet. Salget av gløgg og pølser ble akkompagnert av livlig prat og latter. Til tross for sterke oppmodninger, var det nok ikke alle som tok smittereglene alvorlig. Kanskje lå noe av årsaken i at alle visste at søndagskvelden var den siste for markedet i denne omgangen. Nå spørs det om det blir nyåpning 1. desember.

I julemåneden 2016 slo terroren til mot markedet ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i Berlin. 12 mennesker ble drept, 56 skadet da en trailer kjørte inn i markedet.

«Sannhetens uke.»

I år er det ikke først og fremst den uforsonlige terroren som sprer frykt blant innbyggerne i Berlin, men den eksplosive veksten i pandemien. For tallenes tale er stygge når det gjelder utviklingen i Berlin og andre store tyske byer. Vi står foran hva som beskrives som «sannhetens uke» når det gjelder utrivelige – men høyst nødvendige – tiltak mot koronaen.

Bruk av munnbind er allerede påbudt over alt innendørs og også i byens gater hvor det er antydning til mye folk. Tidligere denne uka ble vi stoppet på vår sykkeltur av en hyggelig politimann som ba oss ta på munnbind, også mens vi syklet. Politiet er massivt til stede i hovedstadens gater for å sørge for at reglene om avstand og munnbind overholdes. De opptrer meget vennlig, åpenbart en riktig strategi i en by så kjent for sitt pulserende gatebilde.

Ingen kafé

Så her i Berlin vil et allerede neddempet bybilde bli enda tommere fra mandag. I hele november – foreløpig – vil alle kaféer og restauranter holde stengt. Samme skjebne rammer blant annet teatrene, muséene, konserthus, kinoene, treningssentre og svømmehaller. Det blir kraftig restriksjoner når det gjelder å reise. Turister får ikke overnatte på hotell. Bundesliga blir spilt for tomme tribuner.

«Uakseptabel kontakt»

Vår omgang med venner og kolleger blir også begrenset. På fritida kan vi fra mandag bare ha nærkontakt med medlemmer av vår egen og én annen husholdning. Og det maksimale antallet personer blir 10. Forbundskansler Angela Merkel har etter lang diskusjon fått med seg alle delstatene i felles regler. Også dem med lite koronasmitte. Merkel fastslår at flere enn 10 er uakseptabel kontakt. Kansleren begrunnet smittereglene slik: Vi må handle nå. Dersom smitten fortsetter å spre seg i denne hastigheten, vil det være på grensen av hva vårt helsevesen kan tåle.

Frustrasjon

I går lammet hundrevis at vogntog og større kjøretøyer trafikken i flere timer i Berlin. Det var representanter for service- og turistnæringen, eventbransjen og selvstendig næringsdrivende som ga uttrykk for sin frustrasjon over den så å si totale mangelen på arbeid. Ved Brandenburger Tor holdt de appeller med følgende budskap: I åtte måneder har vi vært arbeidsledige. Vi trenger økonomisk nødhjelp nå!

I går ettermiddag kom regjeringen de demonstrerende i møte. Det store spørsmålet er om tiltakene oppfattes som tilstrekkelige, eller om frustrasjonen vil føre til nye mishagsytringer. Mye av svaret ligger trolig i hvor lenge innstrammingene vil vare; når smittekurven avtar. Foreløpig blir det nye, fire annerledes uker.

Så vi får bare krysse fingrene for at tiltakene vil virke og at vi nok en gang kan feire jul – sammen. For nettopp det å kunne feire en tradisjonell familiejul brukes som et sterkt argument for tiltakene. De fleste tyskerne er nok enig med kansleren og lederne for de 16 delstatene, men det er også dem som mener at myndighetene i for stor grad bruker jula som påskudd for å stenge ned.

Frankfurter Allgemeine med presis illustrasjon på tiltakene mot covid-19 i dagens Tyskland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«It was a very, very fruitful and great relationship between the Stones and The Beatles. It was very, very friendly.»

— Keith Richards
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger