www.svaboversto.no

Hvem er det som slår opp – Høyre eller KrF?

Onsdag er det varslet at Knut Arild Hareide kommer til å slå opp med Erna Solberg. Vil det være mer riktig å si at Solberg allerede har slått opp med Hareide?

Etter en føler av et møte i forrige uke mellom de fire partiene, som har det til felles at de alle gikk tilbake ved valget, blir det nytt møte onsdag. Skal Hareides uttalelser stå til troende – og det er det all grunn til å tro – kommer han ikke til å sitte lenge ved møtebordet. KrF – lederen vil ikke fortsette samtalene dersom statsministeren og Høyrelederen holder fast ved at hun også kommende periode vil regjere med Fremskrittspartiet.

Hareide har vært klar i sine uttalelser om det å sitte i regjering med Fremskrittspatiet, både før og etter valget. I motsetning til kollegaen i Venstre, Trine Skei Grande, fomler han ikke i villrede om ”skal, skal ikke” når det gjelder å gå i regjering med høyrepopulistene.

Så det kan nok bli slik kommentatorene hevder: Onsdag slår Hareide opp med Solberg.

Konsekvent KrF-leder

Men stopp litt. Er det virkelig KrF-lederen som slår opp? Både foran valget i 2013 og foran årets valg, har han vært klar på at regjeringssamarbeid med FrP ikke er aktuell politikk. Selv etter at KrF 11. september ble redusert til en bevegelse på Sørvestlandet, har han holdt fast på at hans regjeringsalternativ er Høyre, Venstre og KrF.

Erna Solberg på sin side sier nå som hun sa i 2013: Alle de fire partiene skal få være med; dersom de selv ønsker det. Dette er selvsagt Fremskrittspartiets Siv Jensen helt enig i. Men Solberg må velge; i år som i 2013.

Det verdikonservative Høyre

Høyres moderne historie er beretningen om et parti som konsekvent har arbeidet for det borgerlige samarbeidet. Sjur Lindebrække, Kåre Willoch, Erling Norvik, Jo Benkow, Jan P. Syse, Kaci Kullmann Five og Jan Petersen; har alle til felles at de i sine posisjoner kjempet for det brede, forpliktende samarbeidet på borgelig side av norsk politikk. Dette samarbeidet var selve kjernen i, og formålet for, de verdikonservative. .

I 1973 kom så slangen inn i paradis i form av Anders Langes parti, senere Fremskrittspartiet. Partiet ble definitivt en konkurrent til Høyre, men stod likevel fjernt med sin populisme og sin velutviklede evne til å omtale mennesker i grupper, i stedet for som enkeltmennesker. Derfor var det ingen ansvarlige i Høyre som da så for seg noe forpliktende samarbeid med den høyrepopulistiske bevegelsen.

Ikke før i 2013. Da foretok Erna Solberg et bevisst valg: For første gang valgte Høyre å gå til høyre – ikke til sentrum – for å finne sin regjeringspartner. Alt tyder på at statsministeren holder fast ved Fremskrittspartiet også i år.

Hun vet at det utelukker KrF i regjering.

Spørsmålet blir derfor: Hvem har slått opp med hvem?

 

Siste blogger

I media

Les mer om de siste aktivitetene våre:

GÅ TIL MEDIA

Dagens sitat

«No politician in history, and I say this with great surety, has been treated worse or more unfairly.»

— Donald Trump om behandlingen han får av media.
Terje Svabø

Terje Svabø

Terje Svabø, partner i SvabøVersto, bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter om et mangfold av temaer. Politikk, næringsliv, kultur, internasjonale spørsmål og finans er blant de områdene han gjerne modererer. Mye tid går også med til medierådgiving- og trening.

Siste blogger